Friday, January 13, 2023
HomeHealth & FitnessCold feet and hands: what to do and causes

Cold feet and hands: what to do and causes

5
(2)

Cold feet and hands are typically common issues that some people may experience. This issue usually worsens during cold days. Still, when you constantly experience this feeling, even on a warm day, it can be a symptom of a serious disease, such as diabetes, poor circulation, hypothyroidism or even cardiac problem.

Common causes of cold feet and hands

Cold feet and hands: what to do and causes

1.Cold temperature

Cold feet and hands may be due to the outside cold temperature. When cold temperatures penetrate the different parts of the body, the cold temperature can cause the blood vessels to contract to continue blood circulation to leading body tissues and organs. This may decrease blood circulation to the hands and feet and result in a low overall body temperature.

Solution: the best strategy is to make use of warm clothing, such as jackets, gloves and socks, so that you may not feel the cold temperature very much. Using warm drinks, moving the body, making use of warm water to wash hands and feet, and utilizing hot water bottles are also simple ways to keep the feet and hands warm.

Stress is one of the common causes of cold feet and hands

2. Stress

Stress can result in the release of cortisol, adrenaline and noradrenaline into the blood, which narrows blood vessels and reduces blood circulation. These may also result in an increase in blood pressure, which can be problematic for blood to get to the hands and feet.

Solution: Exercise, such as walking, swimming, riding a bike or dancing, can be very useful to overcome stress. It is also significant to take part in enjoyable entertainment and to entertain yourself with other activities, such as yoga or meditation. Extreme stress that meddles with your daily activities should be examined by a doctor, as severe cases may need medications, such as anxiolytics.

Smoking is one of the common causes of cold feet and hands

3. Smoking

Smoking can cause blood vessel contracts and raise the gathering of fatty plaques along the arteries. These issues can cause problems for blood to circulate and reach the organs such as the hands and feet, resulting in cold feet and hands.

READ MORE:  Is it OK to exercise when you’re sick?

Solution: By quitting smoking you can solve this problem.

4. Poor circulation

Poor circulation is a medical condition in which blood is not able to flow via the arteries or veins easily. It may result in cold hands and feet.

Solution: it is recommendable to drink lots of water to make sure enough hydration and to contribute to the deletion of any gathered toxins. It is also a good idea to walk for at least 30 minutes every day to arouse better circulation. If you have signs of poor circulation and feel slight pain, you must see a doctor for examination and remedy. The doctor may advise the use of medications to enhance circulation or even diuretics.

Anemia is one of the common causes of cold feet and hands

5. Anemia

Anemia is another reason which can cause cold feet and hands. Red blood cells are in charge of transferring oxygen to all organs of the body. There are many different kinds of anemia, but tiredness, weakness, headache, and pale skin are the common signs of this disease.

Solution: If you are suspicious of anemia, it is advisable to see a doctor for an examination. The doctor may prescribe blood tests to assess your red blood cell and hemoglobin levels. Remedy for anemia relies on the type, still, doctors will often suggest a high iron diet including meat, organ meat, eggs, and vegetables such as spinach and kale.

Atherosclerosis is one of the common causes of cold feet and hands

6. Atherosclerosis

Atherosclerosis is a sickness that is characterized by the gathering of fatty plaques in the arteries. It causes constricts blood vessels and does not allow the blood to easily and freely flow and reach the organs.

Solution: People who suffer from atherosclerosis should be examined frequently with blood tests and for additional complications. Atherosclerosis can be cured with medications, such as Statins, although it is necessary to adopt a healthy and balanced diet.

7. High blood pressure

High blood pressure is characterized as blood pressure that is above normal. High blood pressure does not allow the blood to circulate easily, resulting in a decreased quantity of blood in the hands and feet.

READ MORE:  Red Wine Benefits for Skin 2021 Review

Solution: It is better to see a doctor to assess your blood pressure, evaluate your health background and start treatment if required. Remedy for high blood pressure typically involves anti-hypertensive. Patients must also choose a healthy, low-salt diet, exercise consistently, and preserve an appropriate weight. You must also keep away from stressful situations and alcohol and smoking cigarettes.

8. Hypothyroidism

Hypothyroidism happens when the thyroid generates a decreased amount of thyroid hormones. This triggers metabolism and the heart rate to decelerate which can result in cold hands and feet.

Solution: Remedy should be overseen by an endocrinologist, and it typically includes medication that contributes to arousing the thyroid. Hypothyroidism is usually a persistent sickness that needs a long-lasting cure.

Heart failure is one of the common causes of cold feet and hands

9. Heart failure

Heart failure is a chronic illness that is defined by the heart’s impotence to effectively transport blood to the rest of the body. Without sufficient amounts of blood, tissue is not able to get enough nutrients and oxygen to work correctly.

Solution: If you constantly experience the signs of heart failure, it is significant to resort to medical therapy. Heart failure can be diagnosed by a blood test, an ECG, an echocardiogram or a chest x-ray. Therapy for this disease may involve medication to decrease blood pressure. Patients must not smoke. They should regularly exercise and retain a healthy diet.

10. Diabetes

Diabetes is defined by a rise in blood sugar levels, which can result in constricting of the arteries and poor circulation. Some patients may also suffer from decreased blood flow to the organs, resulting in cold hands and feet.

Solution: If you experience signs of diabetes, it is advisable to see a doctor to start treatment. The remedy is dependent on the kind of diabetes. Patients must also keep a healthy diet as advised by a licensed dietitian and refrain from sweets.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy